středa 2. května 2012

Návštěva u psychatričky - Mé dítě není zlé, má ADHD

V pondělí jsme šli na kontrolu Vlastíčkovi psychatričce paní doktorce Hlavové. Paní doktorka je docela fajn, snaží se s námi a školkou řešit Vlastíčkův problém. Vlastík má ADHD/LMD ale taky je hodně agresivní, neposlušný, nepoddajný, paličatý. Spolupráce je hodně těžká. Vlastík když nehce nehnete s ním nikdy a nikde. Jenže on musí. Bude brzo školák. Ve školce má silný problém zapadnout tím jak je agresivní, ale zase není  nic bez příčiny, oni ho taky děti nenechají, tam je to takový bludný kruh. Vlastik ej hodný chce si hrát, ale má vizitku zlej pritovnej kluk a děti ho neberou, cejti se odstrčený, chce si hrát. Jenže místo toho aby byl hodný dětem dělá naschvaly, a když neděla naschvály a je hodný tak zase děti mu ubližují slovně jdi od nás, blbej Vlastik a podobně. je to hodně těžký. Paní doktorka říká, že Vlastík je takový ten typ, že je uzavřený, je to introvert, ale jako každý malý človíček chce někam zapadnout. Jenže on chce každému velet, nesnese konkurenci, je lakomý, zlý, protivný. Ve školce nesoustřěděný. pokavaď se s Vlastíčkem pracuje individuálně,  udělá všechno dobře i rád Moc se snaží. Poslední dobou hodně rád stříhá, lepí, maluje. Na zpívání a básničky ve školce není, naopak cvičení miluje. Je ale lenoch, chybí mu vůle a i rychle se unavý, nebaví ho to. Položí to a jde si prostě hrát. Tohle všechno patří k té jeho dysfunkci mozku ADHD.

Dřív se ADHD děti brali jako nevychovaný spratci, kde rodiče absolutně nezvládají výchovu, nebo někdy a to i dodnes se říká, že ADHD mají děti narkomanů a poodbně. ADHD je nemoc, nemoc jako každá jiná a 85% to mají chlapečkové. Vlastíček má přímo zruchy na mozku, jinak mu funguje mozeček. Takže i v klidové fázi, jeho mozek najednou začne mít šílenou aktivitu, jako při boji, sportu. Prostě je celkově nevyrovnaný. Ke všemu je chvílema labilní. Někdy je plačtivý doma, je mu i líto, že nemá kamarády. Vlastík je hodně chytrej. Když pozoruju pětileté děti jako je on, Vlastík je uplně jinde. Skvěle zvladá samoobsluhu, je soběstačný. A je hrozně vnímavý. Hodně rád vypráví. Hrozně dobře si pamatuje pohádky a povídá mi o nich. Jeho mluva je dobrá, občas malinko zašišlá, ale to je celkem normální. Miluje počítače, techniku, všechno tohodle ražení. Musím být opatrná protože rád dává kabel sám od pc do zásuvky. ve dvou letech si už uměl sám pustit počítač a dát si tam cd s pohádkou. Dnes v pěti letech si pustí sám internet - ví že najede na mozilu, ví co jsou záložky v prohlížeči. Ví, že si tam uložil stránku, která ho zaujala. Zajímá se hodně o techniku obecně, Jak se skládaji roboti, kybernetika. uměla inteligence. Když zemřel Steve Jobs - Aplle dokázal o tom mluvit v kuse snad týden. Nechápal proč umřel, ale věděl, že to byl vývojář. ví kdo byl Steve Wozniak. ví co ej to Apple, co je to hardisk, atd. Tohle je jeho zájem. Školka nám pořád počítače zakazuje. Paní doktorka, nám řekla nezakazovat, pokavaď sama neuznám za vhodné. Podporovat ho.
S dětmi si nerozumí, protože když děti patlaj na písku bábovky, on jim vypraví jak Steve Jobs vymyslel Apple. A v tom je taky problém. On myslí jinak, jeho vrstevníci také. Počítače sdědil po mě, taky miluje zvířatka. Zvířátka miluje taky po mě. Přírodu výlety. DOma zvířatka má hrozně rád. Povídá si s nima. Teď máme nového potkánka Kubíka. Bere ho za přítele. Vlastík je holt introvert a o moc lepší to nebude. Jak říká paní doktorka, kapky na agresivitu a výbušnost dáme, ale jeho povahu nezměníme.
Jinak Vlastík chodí do školky s speciálníma třídami pro děti s ADHD a nějak to paní učitelky tam nezvládají. Snaží se to ano. Hodně důsledný jsou atd. Jenže moje dítě není robot. Je to človíček a potřebuje lásku a podporu. Né jen direkt.


 tady už začínal být nervozní i z desetiminutového čekání
 vazala jsem mu sebou figurky kostíčků z jogurtu, všude nosím sebou hračky, dokáže ho to zabavit

tady se chtěl pomazlit, byl už nervozní

3 komentářů:

Amelie řekl(a)...

Hezký článek, připomíná mi to Elišku a Jendu...i oni mají ADHD. Držte se. Oba.

LenkaH. řekl(a)...

Hm, tak to skoro vypadá, že nám tu roste český Steve Jobs... v jeho letech znát Apple a lidi okolo, hardisk a podobně, to je na metál... taky bych podporovala, nezakazovala... koneckonců to jednou může být jeho svět, který ho bude bavit a živit... co může školka vědět... dlouhé čekání taky nemám ráda, Vlastíka chápu... držím palečky, a%t nemusíte nikdy a nikde dlouho čekat... Hezký den! LenkaH.

Lucka řekl(a)...

Moc hezky jsi to popsala Dájo. No jo, jsou to problémy, ale určitě to zvládnete, i když je to hodně náročný. Chce to asi svatou trpělivost a věřím, že se to srovná do nějakých přijatelných mezí, třeba až půjde do školy, bude všechno jinak. Bude mít kolem sebe nové děti a když si od začátku najde kamarády, tak to bude dobrý. Hlavně, aby měl dobrou paní učitelku, její pomoc bude asi taky hodně důležitá. držím vám palce. Hezký zbytek týdne.

Okomentovat

Krásný den všem

Ocenění blogu

Ocenění blogu