čtvrtek 19. dubna 2012

Jakým jazykem?

Právě překládám německy jeden článek, a tak se chci zeptat co si myslíte o jazycích, jaký jazyk má či nemá budoucnost?

Já dělám/dělala jsem němčinu přes osm let. Tak nějak zvládnu něco přeložit, porozumím textu atd, ale rozhodně nemám odvahu dobře mluvit něměcky. Dělala jsem i nagličtinu, ta byla vždy v pohodě. Já myslím, že budoucnost má asi každý jazyk, ale uplatnění asi nejvíce anglina, dnes opět ruština, možná norština, němčina. Co myslíte?

5 komentářů:

Livien řekl(a)...

Přiznám se, že jsem jazykový úplný ignorant. Učím se anglicky už třináct let a německy asi pět. Tak jako tak jsem si třeba k maturitě vybrala němčinu, protože jsem si v ní mnohem jistější a je mi bližší. Tak jako tak nemám asi cit na žádný jazyk. Skládám věty, jako když zedník vyšívá a nepřipadá mi to vůbec divné. Každopádně myslím, že jazyky jsou v dnešní době důležité a jsem ráda, že se s nima ve škole už tak dlouho trápím. Nikdy sice nebudu ani zdaleka jako rodilá mluvčí, ale anglicko-německo-česko-rukama jsem se zatím domluvila úplně všude.
A který jazyk má budoucnost? Bezkonkurečně angličtina všude ve světě, ale záleží odkud člověk v Čechách pochází. Jsem z pohraničí a tady se němčina rozhodně hodí mnohem víc.

Lucka řekl(a)...

Já mám ráda angličtinu. Učila jsem se jí, ale že bych v ní byla silná v kramflecích, to ne. Základy mám, lehkou větu dám dohromady, ale tím končím. Ale ráda bych jí uměla líp, hlavně, když člověk vyjede do zahraničí, je to třeba. Němčinu ráda nemám, ten jazyk mě vyloženě vadí. A třeba německy zpívaný písničky, to je pro mě děs. Ale v každým případě je důležitý v dnešní době alespoň jeden jazyk znát, to určitě. Hezký víkend Dájo.

fff řekl(a)...

Jak praví jeden vtip: Optimista se učí anglicky, pesimista čínsky a realista střílet :-). Jinak já umím akorát pasivně anglicky a myslím, že angličtina je dneska na prvním místě. Alspoň na internetu určitě.

ilon řekl(a)...

Já ti nevím Darinko, mě přijde, že oba jazyky mají budoucnost, ale samozřejmě, větší využití má angličtina :-)
No a mě se víc líbí němčina :-)
Krásný páteček*

Amelie řekl(a)...

Já jsem se učila angličtinu, ruštinu a latinu, ale nedomluvila bych se asi nikde. Rozumím většinou psanému textu, ale zprávy CNN nechápu. Dcera se učí angličtinu a němčinu. Ale raději má němčinu.

Okomentovat

Krásný den všem

Ocenění blogu

Ocenění blogu